14 Kasım 2013

Aşure Tarifi



Aşure tarifi vereceğimi bir önceki yayında belirtmiştim. Yaptım çoook da güzel oldu. Tarifini vereyim de bilmeyenler faydalansın, gözünde büyütenler o kadar da zor olmadığını görsünler..


Malzemeler:




1 Su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
2 su bardağı aşurelik buğday
1 kase kuru kayısı
1 kase kuru incir
1 kase kuru üzüm
2 su bardağı şeker
3-4 karanfil
1 portakal kabuğu

Süslemek için:

Ceviz
Fındık
Nar
Çetene

Yapılışı:

Nohut, fasulye ve aşurelik buğdayı ayrı tencerelere alıp hepsini 1 gece suda bekletiyoruz. Ertesi gün hepsinin suyunu süzdürüp soğuk sudan geçirip yine ayrı tencerelerde hepsini haşlıyoruz. Yenecek kadar yumuşadıklarında büyük bir tencereye önce tekrar yıkayıp süzdüğümüz aşurelik buğdayları alıp üzerine sıcak su koyup bir taşım kaynatıyoruz. Ardından aynı şekilde nohutu ve fasulyeyi yıkayıp süzüp tencereye alıyoruz. Suyunu çektikçe sıcak su ekleyerek bu üçlünün tam olarak pişmesini ve kıvam almasını bekliyoruz. Bu süreç yaklaşık 1- 1,30 saat sürüyor. Bu malzemeler yeterince piştikten sonra küp doğradığımız kuru kayısıyı suda bekletmeden tencereye alıyoruz biraz sonra 20 dk sıcak suda beklettiğimiz küp doğranmış kuru inciri ve yine 20 dk sıcak suda beklettiğimiz kuru üzümleri tencereye alıyoruz. Malzemeler zamanla su çektiği için suyu azaldıkça sıcak su eklemeye devam ediyoruz. Son olarak şekeri tencereye ekliyoruz. Karanfili küçük bir cezvede yarım çay fincanı su ile kaynatıp suyunu tencereye ekliyoruz. Son olarak portakal kabuğunu çok minik doğrayıp 5-10 dk sıcak suda bekletip tencereye minik ekliyoruz. Sıcakken kaselere alıp üzerini ceviz, fındık, nar, çetene ile süslüyoruz.
Ben buralarda çetene bulamadığım için koyamadım.
Afiyet olsun (:

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder